Мокър и сух бетонов основен състав при торкрет бетона

Мокър и сух бетонов основен състав при торкрет бетона

Мокър основен бетонов състав имаме, когато водата се добавя в бетоновата смес преди полагането. (Това е методът, който ние от „Торкрет ПРО“ използваме)

Торкрет бетонът се използва по два начина – сух и мокър.

• Мокър основен бетонов състав имаме, когато водата се добавя в бетоновата смес преди полагането. (Това е методът, който ние от „Торкрет ПРО“ използваме)

• Сух основен бетонов състав означава, че сухата смес от цимент, добавки и фибри се насипва в резервоара на машината, а водата се добавя в дюзата при самото торкретиране.

Промени в състава на торкрет бетона

Когато към бетоновата смес се добави някакъв материал преди полагането или по време на самото полагане, то свойствата на сместа се променят – преди втвърдяването ѝ или при самото стягане на положения бетон.

Ускорители за торкрет бетон

Съставките, които се включват в бетоновата смес преди разпръскването ѝ или при самия процес на полагане, увеличават скоростта на втвърдяване на бетона спрямо действието на обичайните ускоряващи добавки, цитирани в EN 934-2.

Тиксотропни примеси

Това са примесите, които, като се включват в сместа преди или по време на процеса на разпръскване, осигуряват уплътняване на торкрета, и премахват вероятността от провисване при полагането му.

Примеси за контрол на хидратацията

За контрол на хидратацията се използва двукомпонентна съставка. Първият компонент се прибавя към мокрия основен бетонов състав, за да потисне процесите на стягане и да запази постигнатата консистенция. Възможно е – пак със същата цел – да се добави към сух бетонов основен състав, който съдържа вече влажни добавъчни материали. Вторият се вкарва в дюзата, за да активира отново процесът на втвърдяване.

Примеси за подобряване на сцеплението:

Прибавени към базовия състав на пръскания бетон, примесите за подобряване на сцеплението съдействат за нарастване на адхезията между пластовете и якостта на опън. Същият ефект се постига и когато тези съставки са впръскани посредством накрайника върху основата и/или между отделните слоеве на торкрета.


Други материали свързани с торкрет бетон

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *