Полагане на майки при торкрет бетон

Полагане на майки при торкрет бетон

„Майките“ задават ниво и осигуряват добрата нивелация на пръскания бетон. При торкретирането се използват малки маркери, които могат да са пластмасови или метални.

Резултат от полагане на майки при торкрет бетон

Резултат от полагане на майки при торкрет бетон
Резултат от полагане на майки при торкрет бетон

„Майките“ се наричат още дълбочинни вложки. Те се монтират под прав ъгъл спрямо полагания пласт и се разпределят вертикално и хоризонтално по работната повърхност.

Задачата им е да маркират зададената дебелина на пръскания бетон и могат да останат в пласта, при условие че не нарушават целостта му. Дълбочинните вложки се покриват от финишния слой.

Когато изискванията към допуските на финишното покритие предполагат повече свобода, за улеснено постигане на необходимата дебелина се използват дълбочинни сонди. Най-често те са стоманени, от 0.67 до 0.78 мм.

Маркират се съобразно зададената дебелина и се поставят в пръскания бетон. Полагането приключва, когато слоят достигне маркировката върху височинните сонди. Приложението им е възможно, само ако е допустимо в хастара да останат отворите, в които са били поставени сондите.

Липсата на кофраж е едно от предимствата на торкрет бетона. Понякога, макар и като изключение, се налага все пак използването и на кофраж. В такива случаи той гарантира изравняването на положения пласт и не се налага прилагането на средства за вземане на линия и осигуряване на ниво.

Но пък възниква реална опасност от поява на различни дефекти – примерно пясъчни „джобове“. Затова процесът на полагане трябва да е прецизен и под постоянен контрол.

Дали се налага допълнително повърхностно обработване на торкрет бетона, зависи от изискванията, заложени в проекта. Обикновено те са два основни типа:

„без обработка“ – като повърхността на пласта се оставя такава, каквато е – с грапавини;

„изглаждане и заравняване“ – повърхността се заглажда, след което, за да се постигне желаната текстура, се напръсква с преовлажнена смес.

Когато изискването е от типа „изглаждане и заравняване“, след полагането се прави заглаждане с мистрия. Възможно е то да бъде извършено още с:

  • дървена пердашка,
  • стоманена маламашка,
  • гъба,
  • четка.

Други материали свързани с торкрет бетон

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *